PTSD/posttraumatiskt stressyndrom

Jag har erfarenhet av de tillstånd jag skriver om men det innebär inte att alla upplever det på samma sätt eller att jag har fulländad teoretisk kunskap. Säg till om du tycker jag missar något viktigt eller skriver någonting helt felaktigt!

 

PTSD (som är en förkortning för posttraumatiskt stressyndrom) är en diagnos en person som upplevt en potentiellt traumatiserande händelse kan få om symptomen funnits kvar i mer än fyra veckor (innan dess talar man om akut stressreaktion/ASD). En potentiellt traumatiserande händelse kan vara misshandel, våldtäkt, rån, naturkatastrof, trafikolycka eller att bevittna något skrämmande som händer någon annan.

De fyra främsta symptomen på PTSD är återupplevande (i form av flashbacks, mardrömmar), undvikande beteende (personen undviker allt som kan påminna om händelsen – exempelvis personer, platser eller föremål), minnesförlust (oftast begränsad till tiden före, under och efter händelsen) och överdriven vaksamhet (personen är lättskrämd, lättirriterad, hoppar till för plötsliga ljud och så vidare).

När det handlar om en eller fler tydligt avskilda traumatiska händelser kallas det ”enkel PTSD”, det handlar inte om ett lindrigt tillstånd och kan vara väldigt svårt och orsaka ett stort lidande men symptombilden ser annorlunda ut än för ”komplex PTSD” (läs nedan).

Komplex PTSD/komplex traumatisering 

Komplex PTSD/komplex traumatisering handlar om ett långvarigt, upprepat trauma oftast under barndomen men kan även uppstå i vuxen ålder av exempelvis våld i nära relationer. Traumat är då oftast inte lika ”tydligt” genom att det inte är en enskild händelse, utan normaliseras lätt vilket gör det svårare för den drabbade att upptäcka och förstå vad den utsätts för. Komplex PTSD yttrar sig som enkel PTSD (= en eller fler enskilda potentiellt traumatiserande händelser) genom undvikande beteende, överdriven vaksamhet, minnesförlust och flashbacks (vanligen känslomässiga flashbacks, att känslomässigt vara kvar i traumat) men också andra symptom som oftast inte finns eller finns lindrigare vid enkel PTSD. Dessa kan vara kroniska skuld/skam-känslor, svårigheter att reglera känslor, känslan av att det inte finns någon framtid, att sakna en mening med livet, stora problem med tillit till andra människor och dissociativa symptom som overklighetskänslor och avskärmning. Komplex PTSD är oftast svårare att behandla och är inte lika lätt att upptäcka.

Både enkel och komplex PTSD kan med rätt hjälp läka ut, men tillstånden behandlas lite olika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s