Depression

Jag har erfarenhet av de tillstånd jag skriver om men det innebär inte att alla upplever det på samma sätt eller att jag har fulländad teoretisk kunskap. Säg till om du tycker jag missar något viktigt eller skriver någonting helt felaktigt!

 

Depression (Egentlig depression) är ett tillstånd/psykisk sjukdom där den drabbade/sjuka kan uppleva bland annat nedstämdhet, energibrist, minskad livsglädje, ångest, svårigheter med sömn och mat (oftast handlar det om mindre sömn och aptitlöshet) och i svåra fall även tankar på självmord och självmordsplaner/försök. Egentlig depression brukar delas upp i lindring, måttlig och svår depression. I svåra fall kan depressionen gå över i en psykos eller ha inslag av psykotiska symptom som vanföreställningar med negativ innebörd (exempelvis: personen är säker på att denne begått ett allvarligt brott och/eller kommer bli straffad på grund av dennes ondska).

En deprimerad person kan inte bara ”rycka upp sig” och det handlar inte om att vara nedstämd på grund av omständigheter (då kan det snarare handla om en livskris). Om jobbiga saker sker i livet kan många människor ändå uppleva glädje, känna stunder av lycka och lätthet. En person med depression påverkas inte på samma sätt av omgivningen, en svårt deprimerad person kommer inte glädjas även om positiva saker sker runt om. Det är viktigt att ha i åtanke, den deprimerade väljer inte att känna som den gör utan hela bilden av verkligheten är förändrad. Det är som att en deprimerad ser livet genom ”mörka” glasögon. Depression kan vara ett livshotande tillstånd som kan kräva akut vård.

 

Lämna en kommentar